I Sverige kan alla som fyllt 18 år köpa luftvapen. Flera av dessa kan du köpa och äga utan licens. För att luftvapen ska vara licensfritt får det ha en viss styrka. När ett luftvapen är licensfritt uppgår trycket till max 10 joule. Trycket mäter du fyra meter från mynningen vid skott.

Vidare finns det flera sorters luftvapen för olika ändamål. Luftpistol och luftgevär är kanske bland de vanligaste. För den som vill träna lite mer finns ju även luftgevär med kikarsikte. Jämfört med andra sporter och idrottar finns det utrustning för nybörjaren och vidare till dem som har större erfarenhet.

Det finns ju lite olika sorters luftvapen som kan vara bra att känna till. Respektive modell har sin fördelar och nackdelar. Nedan går vi kort igenom skillnaderna.

Vilka varianter finns?

Först tittar vi på fjäderdrivna luftvapen. Du laddar dessa vapen med muskelkraft och finns med brytpipa, underspännare och sidospännare. Fördel är att dessa kan alltid användas så länge du har ammunition. Däremot är en nackdel att detta vapen kan vara lite svårt att hantera och ladda.

Därefter har vi kolsyredrivna luftvapen. Vid användande drivs luftpistolen eller luftgeväret med kolsyra. Fördelar med dessa är att de är lättskjutna och rekylfria. En nackdel är att kolsyran kan bli trögflytande vid lägre temperatur.

Så finns pumpvapen. För att ladda dessa pumpar du vapnet med luft mellan varje skott. Fördel med detta luftgevär är att det är rekylfritt och inte temperaturkänsligt. Däremot är det en nackdel att behöva pumpa mellan varje skott. Det tar en del tid.

Slutligen har vi pneumatiska tryckluftsdrivna luftvapen. Dessa är ganska lika de kolsyredrivna men avsedda för ett högre tryck. Finns med möjlighet att ladda mellan varje skott eller med luftbehållare för att kunna skjuta flera skott mellan laddningarna. Fördelaktigt här är att det är rekylfritt och med bra precision. Nackdel med detta vapen är att du behöver tillgång till komprimerad luft eller pump.