Jag föddes med en dröm. När jag var ung var jag fast besluten att bli ingenjör. Jag hade drömmar om att designa och bygga fantastiska strukturer. Men mitt liv tog en oväntad vändning och jag kom på mig själv att bli en professionell rörmokare istället och när jag hade spelat Super Maro som liten var det ju kört. I den här bloggen vill jag dela min resa med dig och de värdefulla lärdomarna jag lärde mig på vägen, till er, kära läsare!

Jag skulle vilja börja med att introducera handeln med VVS. Rörmokare är duktiga hantverkare som är specialiserade på installation, reparation och underhåll av VVS-system. Detta kan innefatta allt från badrumsinredning till vatten-, avfalls- och gasledningar. Det är ett svårt men givande yrke som kräver ett brett spektrum av kunskaper som rörspolning och andra färdigheter.

 

Översikt över min resa

Min historia börjar med mitt tidiga intresse för teknik. Så fort jag var gammal nog skrev jag in mig på min lokala högskola för att ta en examen i civilingenjör. Jag jobbade hårt och lyckades få bra betyg. Men medan jag gick på college var jag också tvungen att ta på mig flera olika jobb för att få pengarna att gå ihop. Lite visste jag att den här erfarenheten så småningom skulle visa sig vara ovärderlig.

 

Resan till att bli en ”proffsmokare”

Under mitt tredje år på college drabbades jag av en rad oförutsedda omständigheter. Mina föräldrar var tvungna att flytta och mitt ekonomiska stöd togs bort. Utan andra alternativ var jag tvungen att hoppa av college och leta efter ett heltidsjobb. Det var då jag började jobba som underhållsmekaniker.

Även om mina huvudsakliga arbetsuppgifter var relaterade till byggnadsreparationer, fann jag mig själv att utföra grundläggande VVS-uppgifter. Jag blev förvånad över hur snabbt jag kom på grunderna i VVS. Jag blev också förvånad över hur mycket jag tyckte om det. Så jag bestämde mig för att byta till VVS som min karriär och tog steg för att få mer erfarenhet inom området.

För att få VVS-erfarenhet tog jag ytterligare kurser på min lokala community college. Jag började också ta på mig ströjobb vid sidan av. Det var tufft till en början eftersom jag inte hade någon tidigare erfarenhet och inga kvalifikationer. Ändå var jag bestämd och började så småningom skaffa fler jobb.

Övergången var inte alltid smidig. Jag möttes av många avslag, frustrationer och tvivel på vägen till att bli certifierad inom relining i Stockholm. Men jag fortsatte och byggde så småningom upp en stadig kundkrets. Några år senare kunde jag ta licens som rörmokare som gesäll. Och nu är jag stolt över att säga att jag är en professionell rörmokare.

 

Fördelar med branschen

En av de största fördelarna med att göra karriär inom branschen är de färdigheter du förvärvar. Att vara rörmokare innebär problemlösning, felsökning, kreativt tänkande och förmågan att arbeta med händerna. Det är värdefulla färdigheter som kan appliceras på många olika yrken.

Dessutom finns det en mängd olika jobbmöjligheter inom branschen. Att vara rörmokare innebär att du kan hitta arbete i både bostäder och kommersiella miljöer. Du kan till och med bli entreprenör, starta eget företag eller specialisera dig inom ett visst område.

Slutligen kan det också erbjuda ekonomisk trygghet att bli hantverkare. Som rörmokare kan du förvänta dig att få en konkurrenskraftig lön och njuta av arbetsstabilitet. Dessutom finns det också statliga incitament för att täcka kostnaderna för skolgång och utbildning för vissa yrken.

 

Avslutningsvis vill jag säga att att bli hantverkare var det bästa beslutet jag någonsin tagit. Seriöst! Resan var inte lätt och jag mötte många hinder på vägen, inte minst spolning Stockholm. Men jag höll ut och skördar nu frukterna av att göra en karriär inom handeln. Jag vill uppmuntra alla som funderar på en karriär inom handeln att inte vara rädda. Det finns många fördelar med att göra karriär inom branschen, såsom kompetensförvärv, jobbmöjligheter och ekonomisk trygghet. Så om du är villig att anstränga dig kan du få en framgångsrik karriär inom branschen.