Inspektera alltid huset innan flytt

 

När man flyttar till en ny bostad är det viktigt att se till att huset är i bra skick. En fördel är att inspektera hela huset innan man köper det, för att ta reda på om det finns några renoveringsbehov. Så vad behöver man inspektera, och kan man göra det själv? Egentligen ska huset alltid inspekteras av en erfaren inspektör, som vet vad man ska leta efter och hur man faktiskt hittar de där små felen som gemene man kan ha svårt att se. Inspektionen kallas också för besiktning och fungerar ungefär på samma sätt som när man besiktar bilen. Man kollar efter fel, efter slitage på såväl interiören som exteriören, på vatten och avlopp, elektricitet och allt annat som kan medföra problem.

 

Inspektera hela huset efter protokoll

 

När man besiktigar ett hus gör man det alltid efter ett protokoll. Där finns en hel del punkter som ska vara godkända för att huset ska vara redo att flyttas in i. Om saker på protokollet inte blir godkända behöver de åtgärdas på en gång, annars kan det klassas som en risk att flytta in. Ett exempel på vad som ska stå på protokollet är huruvida taket är i bra skick. Om det finns slitage, läckor eller andra problem kan man behöva renovera taket, eller byta tak kostnad helt och hållet innan man flyttar in.

 

Den som beställer besiktningen av huset är också den som betalar för den. Det är oftast säljaren som beställer en besiktning, för att bevisa för den nya ägaren att huset är i gott skick och redo att bebos. Om man säljer ett renoveringsprojekt kommer det garanterat att finnas många saker som inte godkänns i protokollet, men då är köparen oftast redan medveten om problemet då den ändå har som plan att riva eller renovera stället.

 

Taket är viktigt

 

Om man som köpare har fått reda på att taket på det nya huset inte håller bra kvalitet finns det risk att man behöver kontakta en takläggare Stockholm som hjälper till att åtgärda problemet. Byta tak kostnad kan variera beroende på vad som behöver göras och vilka material som ska användas, men för att få ett hum om prisbilden kan man alltid konsultera en takläggare som ger en offert på arbetet i förväg. Man kan även välja att genomföra en takläggning Stockholm på egen hand, men då får man räkna med att det kan vara ett krångligt arbete som kräver mycket tid, tålamod och pengar.

 

Om något behöver renoveras

 

Om man får bakslag på protokollet och behöver åtgärda något på huset finns det hjälp att få. Man kan välja att renovera själv, eller kontakta en hantverkare som löser problemen åt en. Beroende på omfattningen av det som ska göras kan det komma att kosta pengar och ta mycket tid. Är man medveten om att man köper ett renoveringsprojekt är detta såklart ingen fara, men om man vill köpa ett hus som är i gott skick är det därför alltid bäst att begära en besiktning innan man slår till för att veta att huset inte har några dolda skavanker. I samband med takrenoveringen är det ofta en god ide att även se över andra delar av huset. Man tar ju gärna lån för renovering, och det blir mer lönsamt att höja pantbrevet en gång än flera. Skribenten hos oss valde tex att anlita ett företag för golvslipning stockholm i samband med sin takrenovering.

 

Ta hjälp från professionella hantverkare

 

Det sista vi har att säga i den här artikeln är att det alltid är bra att ta hjälp från professionella takläggare, oavsett vilken typ av renovering det gäller. Även om man anser sig själv vara en duktig hemmafixare, skadar det inte att få hjälp från utbildare och erfarna hantverkare, när man ska renovera något i ett nytt hus. Det kan dessutom spara både tid och pengar att ta hjälp från ett proffs – något som alla uppskattar, eller hur? Tänk på att det finns många material när man bygger, men få material är lika hållbara och vackra som KL-trä, fråga din byggare om klträ istället för plywood.