De flesta av oss vet att det är viktigt att använda solskydd när man är på stranden, men faktum är att det är väldigt vanligt att man inte har koll på att det är viktigt med solskydd varje dag. Det kan kanske tyckas lite löjligt att applicera solskydd en molnig dag, men det går inte att bedöma hur stark UV-strålningen är baserat på om det är molnigt eller ej. Kanske har du någon gång spenderat en dag på stranden när det är molnigt? Försök minnas, antingen brände du eller någon i din närhet dig.

Med detta i åtanke är det en god idé att som minsta insats applicera solskydd i ansiktet, på halsen och dekolletaget varje morgon. Många bäckar små kommer hjälpa dig att undvika onödiga solskador. Risken är inte enbart att bränna sig, du kan även utveckla hudcancer, få pigmentfläckar och annat onödigt hudåldrande.

De allra flesta hudvårdsmärken har solskydd i sitt sortiment, till exempel Exuviance. Märket har även valt att arbeta aktivt på annat hudåldrande. Det innebär att förutom att deras produkter skyddar emot solskador, så innehåller produkterna ingredienser som reparerar. Kombinera till exempel ett av deras solskydd med Exuviance Vitamin C Serum Capsules för ett fantastiskt skydd. De innehåller vitamin c som inte bara boostar effekten av ditt solskydd, de bleker även på sikt pigmentfläckar. Eftersom vitamin C också boostar kollagenproduktionen i huden, så kommer huden få mer lyster och stramas upp.

Om du har råkat dra på dig pigmentfläckar eller andra solskador kan vitamin C och solskydd kanske inte vara nog för att reparera och stärka upp huden igen. Då är det dags för att föra in en retinolprodukt i rutinen, kanske från Verso. Retinol är en av få ingredienser som på riktigt kan vrida tillbaka klockan och hjälpa dig att föryngra huden.

Det är bra att veta att om du vill se resultat av retinol så behöver du använda det regelbundet. Det räcker inte att använda det i en vecka och hoppas att se resultat. Du kan visserligen få vissa resultat, såsom mindre akne och lite klarare hud, men de föryngrande resultaten kommer med regelbunden användning under en längre period. Man brukar säga att resultat av retinol syns efter 3–6 månader.

Vi har redan varit inne på att det är viktigt att använda solskydd året runt, det är viktigt att veta att när du använder retinol, då är ditt solskydd ännu viktigare. Anledningen till detta är eftersom retinol fungerar lätt exfolierande och gör din hud något känsligare än vanligt. Därför kan det bli så att i stället för att undvika solskador, så drar du på dig fler genom att slarva med ditt solskydd. Det är också bra att vara försiktig med ditt användande av syror och andra exfolierande produkter. Eftersom retinol i sig fungerar exfolierande brukar det inte behövas mer.

Det går att exfoliera bort vissa solskador. Filorga har flera kurer som är framtagna för att exfoliera bort pigmenteringar och liknande. Dessa är lite starkare och används ofta under 1–4 veckors tid. Under denna tid är solskydd precis lika viktigt som när du använder retinol. Detta då huden blir lite tunnare under tiden en kur som denna genomförs.

Vi vet att det kan kännas lite töntigt att applicera solskydd en molnig novemberdag, men du gör ditt framtida jag en tjänst. För kvinnor är tunn hud ett problem i äldre ålder. Efter klimakteriet blir huden tunnare, och om du då slarvat med solskydd kommer huden att ha tunnats ut ännu mer. Det som händer när huden är tunn så blir det skör vilket kan leda till svårläkta skador. Det handlar alltså inte bara om det estetiska, utan att bibehålla en frisk hud. Så återfukta din hud regelbundet, använd solskydd och ta det lugnt i solen. Då kommer din hud hålla sig frisk och fin länge.

Glöm inte! Att även om du tror att det inte är så mycket sol på t ex resor till Paris, så kan du bränna dig en molnig dag. Och i ett land som inte är exotiskt.